Prof. Dr. Özgür Enginyurt, tarım zararlısı kahverengi kokarcanın savunma sıvısının çocuklarda tahriş, bulantı ve kusmaya yol açabileceği uyarısında bulundu. Temas halinde yapılması gerekenleri anlattı.
Karadeniz Bölgesi’nde tarım alanlarında zarara yol açan kahverengi kokarca böceğinin, özellikle çocuklar için risk oluşturabileceği belirtildi. ODÜ Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özgür Enginyurt, böceğin ısırmadığını veya zehir enjekte etmediğini ancak savunma mekanizmasının insan sağlığını etkileyebileceğini açıkladı.
Prof. Dr. Enginyurt, kahverengi kokarcanın tehdit altında hissettiğinde salgıladığı kötü kokulu sıvının, ağız, dudak, dil ve boğaz mukozasında tahrişe neden olabileceğini belirtti. Bu durumun bulantı, kusma ve nadiren alerjik reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi. Özellikle emekleme dönemindeki bebeklerin çevrelerini ağız yoluyla keşfetme eğilimleri göz önüne alındığında, ailelerin bu konuda dikkatli olması büyük önem taşıyor.
Böceğin ağza alınması durumunda ilk adımın ağız içinin suyla temizlenmesi ve çocuğun durumunun gözlemlenmesi olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Enginyurt, çoğu vakada ciddi sağlık sorunları beklenmediğini ve belirtilerin hafif seyrettiğini ifade etti. Ancak ağız ve boğazda belirgin şişlik, nefes alma güçlüğü, yaygın deri döküntüsü, sürekli kusma, aşırı huzursuzluk, yutma güçlüğü veya genel durumda bozulma gibi belirtiler gözlemlenirse, derhal en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini belirtti.
Ebeveynlerin panik yapmadan doğru müdahaleyi gerçekleştirmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Enginyurt, çocuğu zorla kusturmaya çalışmamaları ve bilinçsizce ilaç vermemeleri konusunda uyarıda bulundu. Mümkünse temas edilen böceğin, sağlık personeline gösterilmek üzere muhafaza edilmesinin faydalı olacağını söyledi. En etkili yöntemin, çocukların yaşam alanlarında kahverengi kokarca ile mücadele etmek ve çocukların böcekle temasını engellemek olduğunu sözlerine ekledi.
Yorum Yap