ABD Başkanı Donald Trump, 40 günlük savaş sonrası İran ile ateşkese varıldığını açıkladı. Uranyum zenginleştirmesi duracak, “İran vergisi” gelecek.
ABD Başkanı Donald Trump, 40 gün süren ABD/İsrail-İran savaşının ardından Tahran ile ateşkese varıldığını açıkladı. Trump, uranyum zenginleştirmesinin durdurulacağını ve İran’a askeri silah sağlayan ülkelere %50 gümrük vergisi uygulanacağını duyurdu.
Başkan Trump’ın açıklamasına göre, Amerika Birleşik Devletleri İran ile yakın bir çalışma içinde olacak. Bu iş birliği, “çok verimli bir Rejim Değişikliği süreci” olarak tanımlandı.
Uranyum zenginleştirmesinin yapılmayacağı belirtilirken, ABD’nin İran ile birlikte “yerin derinliklerine gömülmüş tüm Nükleer ‘Tozları’ (B-2 Bombardıman Uçakları ile) kazıp çıkaracağı” ifade edildi. Bu sürecin bir süredir hassas uydu gözlemi altında olduğu da kaydedildi.
Trump, saldırı tarihinden itibaren hiçbir şeye dokunulmadığını vurguladı. ABD’nin İran ile gümrük vergisi ve yaptırımların kaldırılması konusundaki görüşmelerini sürdüreceği aktarıldı.
İran’a askeri silah sağlayan herhangi bir ülkeye derhal geçerli olmak üzere %50 gümrük vergisi uygulanacak. Başkan Trump, 15 maddelik anlaşmanın birçoğu üzerinde şimdiden mutabık kalındığını da sözlerine ekledi.
Yorum Yap