İçişleri Bakanlığı, okul saldırıları sonrası Türkiye genelindeki okullar için kapsamlı bir “7 Basamaklı Yeni Güvenlik Modeli”ni devreye soktu.
İçişleri Bakanlığı, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş’ta yaşanan okul saldırılarının ardından Türkiye genelindeki okulların güvenliğini yeniden yapılandırıyor. İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, bakanlık bürokratlarınca titizlikle hazırlanan “7 Basamaklı Yeni Okul Güvenlik Modeli”ni devreye aldıklarını açıkladı. Bu model, okullarda güvenlik algoritmalarını dijital ve psikolojik bir ağ üzerinden güçlendirmeyi amaçlıyor.
Bakan Çiftçi’nin talimatıyla oluşturulan yeni güvenlik modeli, Türkiye genelindeki tüm eğitim kurumlarının güvenlik yaklaşımını temelden değiştirecek. Yeni dönemde güvenlik, sadece okul kapısındaki nöbetçilerle değil; emniyet, sağlık ve sosyal hizmet uzmanlarından oluşan çekirdek bir kadroyla sağlanacak.
Model kapsamında her okulda bir “Güvenlik Yürütme Kurulu” kurulacak. Bu kurulda okul müdürü, rehber öğretmen, en yakın karakol amiri ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı bir sosyal hizmetler uzmanı görev alacak. Kurul, risk tanımlamalarını güncelleyerek olası tehditlere karşı erken uyarı sistemi işlevini üstlenecek.
Milli Eğitim Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı koordinasyonunda, riskli öğrenciler Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM) aracılığıyla düzenli olarak takip edilecek. Psikolojik veya psikiyatrik destek alan öğrencilerin durumları, yaşanabilecek olumsuzlukların önlenmesi amacıyla kolluk kuvvetleri tarafından değerlendirmeye alınacak. Bu sayede veri paylaşımı ile “sessiz tehlikelerin” önceden tespiti sağlanacak.
Yeni güvenlik modelinde fiziki önlemler artırılacak; okul giriş-çıkışları, çevre güvenliği ve denetimler daha sıkı hale getirilecek. Okul idarecileri, rehber öğretmenler ve en yakın karakol arasında erken uyarı sistemi entegre edilerek, kameralar ile okul çevresi kesintisiz izlenecek ve risklere hızlı müdahale edilecek. Ayrıca okul çevrelerinde devriyeler sıklaştırılacak.
Emniyete bağlı sanal devriye ekipleri, sosyal medyada ve oyun gruplarındaki çocukları potansiyel tuzaklara karşı yakın takibe alacak. Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı arasında kapsamlı veri paylaşımı sağlanarak koordineli bir çalışma yürütülecek. Acil durumlar için okullarda eğitim, konferans ve seminerler düzenlenerek farkındalık artırılacak.
Yorum Yap