Nilüfer Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, atık bilgisayar parçalarından akıllı bitki yetiştirme makinesi geliştirdi. Proje, geri dönüşüm ve teknoloji entegrasyonunu bir araya getiriyor.
Bilecik’in Osmaneli ilçesindeki Nilüfer Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, atık bilgisayar parçaları ve eski malzemelerden akıllı bitki yetiştirme makinesi tasarladı. Elektrik Elektronik Teknolojileri Alanı öğrencileri, depolarda bulunan arızalı bilgisayar kasaları ve güç kaynakları gibi atıkları değerlendirerek projeyi hayata geçirdi.
Öğretmenlerin rehberliğinde bir ay süren çalışmanın ardından tamamlanan makine, topraktaki nem seviyesini anlık olarak ölçerek ekranda gösteriyor. Sistemdeki pompa, belirlenen nem seviyesinin altına düşüldüğünde otomatik olarak devreye girerek bitkinin sulanmasını sağlıyor.
Makinede kullanılan LED aydınlatma sistemi, bitkilerin kapalı ve ışık almayan ortamlarda dahi sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesine olanak tanıyor. Bu sayede öğrenciler, fasulye, nohut ve mercimek gibi çeşitli bitkilerin yetiştirilmesini başarıyla gerçekleştirdi.
Proje kapsamında farklı ışık renklerinin bitki gelişimine olan etkileri de gözlemlendi. Bu uygulama, öğrencilere hem teknolojiyle doğayı birleştirme hem de geri dönüşüm bilinci kazanma fırsatı sundu.
Okul Müdürü Fatoş Karaca Beler, projenin sosyal sorumluluk ve doğa bilinci kazandırma amacıyla başladığını belirtti. Teorik bilgilerin uygulamaya dökülerek üretim yapıldığını ve bunun öğrencilerin gelişimine önemli katkı sağladığını vurguladı.
Elektrik Elektronik Teknolojileri Alanı öğretmeni Sinan Köseoğlu, projenin geri dönüşüm malzemeleriyle çok düşük maliyetle işlevsel bir sistem ortaya koyduğunu ifade etti. Nem sensörü ve otomatik sulama sistemiyle öğrencilerin sürece aktif katılım sağladığını aktardı.
Öğrencilerden Beytullah Kır ise projenin hem öğretici hem de keyifli bir deneyim olduğunu belirterek, kendi emekleriyle üretim yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi.
Yorum Yap