Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye’nin 89 bin şirketten 290 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım çektiğini açıkladı. Bu yatırımların %70’i AB ülkelerinden geldi.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye-Litvanya Yuvarlak Masa Toplantısı’nda önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Bolat, Türkiye’nin bugüne kadar 89 bin farklı şirketten toplam 290 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım çektiğini duyurdu. Bu yatırımların yüzde 70’inin Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden geldiğini vurgulayan Bolat, bu durumun Türk ve AB sanayi sektörlerinin tedarik zincirlerindeki güçlü entegrasyonunu ortaya koyduğunu ifade etti.
Bakan Bolat, Türkiye’nin Avrupa ekonomileri ve sanayileri için sağlam, istikrarlı ve güvenilir bir tedarik ve lojistik merkezi konumunda olduğunu belirtti. Bu konumun, planlanan müteahhitlik projeleri açısından da önemli bir avantaj sağladığını sözlerine ekledi.
Gümrük Birliği’nin modernizasyonu sürecine değinen Bolat, Avrupa Birliği Konseyi’nin komisyona yakında yeşil ışık yakması halinde bu sürecin başlamasını beklediklerini aktardı. Sanayi Hızlandırma Yasası’nın da AB Konseyi’nde ele alınarak karara bağlanacağını dile getirdi.
İki ülke arasındaki ikili ilişkiler ve AB ile ilişkiler açısından bu gelişmelerin önemine işaret eden Bakan, Litvanya Ekonomi ve İnovasyon Bakanı Edvinas Griksas’a desteklerinden dolayı memnuniyetini ifade etti. Türkiye ile Litvanya arasındaki toplam ticaret hacminin 1,1 milyar doları aştığını belirten Bolat, bu rakamın önümüzdeki birkaç yıl içinde 1,5 milyar dolara ulaşacağına inandığını söyledi.
Bolat, Litvanya’nın bilgi teknolojileri ve yenilenebilir enerji gibi rekabetçi sektörlerde güçlü bir ekonomiye sahip olduğunu vurguladı. Türkiye’nin de bu alanlara önemli yatırımlar yaptığını belirterek, Türk girişimcileri Litvanya’da yatırım yapmaya, Litvanyalı şirketleri de Türkiye’ye yatırım yapmaya davet etti.
Litvanya Ekonomi ve İnovasyon Bakanı Edvinas Griksas ise yatırımların ve ortak projelerin ötesinde, meselenin her zaman insanlarla ilgili olduğunu ifade etti. Griksas, iki ülkenin birlikte yürüyerek, inşa ederek ve üreterek işbirliğinin en iyi örneğini sergileyebileceğini ve hedeflerine ulaşabileceğini dile getirdi.
Bakan Griksas, JETCO Komisyonu için altı yıl beklediklerini ve üçüncü toplantının daha kısa sürede yapılmasını umduğunu kaydetti. Litvanya ile Türkiye arasında bugün birden fazla köprü inşa ettiklerini belirterek, işbirliğinin derinleştiğini vurguladı.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, Rail Baltica ve lojistik altyapısının her iki ülke için de önemine değindi. Olpak, Litvanya’nın 2050 Enerji Bağımsızlığı Stratejisi’nin yenilenebilir enerji, şebeke modernizasyonu ve batarya depolama alanlarında ciddi talep oluşturduğunu belirterek, bu alanlarda ortak geliştirme potansiyelini vurguladı.
Yorum Yap