Bakan Göktaş, Türkiye’de 9 bin 277 koruyucu ailenin 11 bin 22 çocuğa sevgi ve güvenle yuva olduğunu açıkladı. Projelerle sistemin güçlendirildiği belirtildi.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, İstanbul’da düzenlenen ‘Aile Olmanın Değeri: Yuva Olmak’ panelinde koruyucu ailelik sistemine ilişkin önemli veriler paylaştı. Göktaş, Türkiye genelinde 9 bin 277 koruyucu ailenin, 11 bin 22 çocuğun hayatına dokunduğunu açıkladı.
Bakan Göktaş, yuvanın bir çocuk için yalnızca barınmaktan öte, kendini değerli, güvende ve ait hissettiği bir alan olduğunu belirtti. Koruyucu ailelerin, çocukların hayatındaki olumlu dönüşümleri gözlemlediklerini ifade etti. Başarı örneklerine değinen Göktaş, büyük imkanlar yerine sevgiyle kurulan bir yuvanın, güven veren bir ailenin ve yanında olduğunu hissettiren bir elin çocukların hayatını değiştirdiğini söyledi.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın UNICEF işbirliğiyle yürüttüğü ‘Türkiye’de Koruyucu Aile Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi’ kapsamında, hizmetin daha güçlü bir yapıya kavuşturulduğunu aktardı. Proje ile koruyucu aile yanındaki çocukları, onları büyüten aileleri ve biyolojik aileleri daha etkin destekleyecek adımlar atıldığını belirtti.
Geçici Koruyucu Aile Modeli’nin 0-6 yaş grubu çocuklara önceliklendirildiğini ve bugüne kadar 269 çocuğun bu hizmetten yararlandığını dile getirdi. Bakan Göktaş, her çocuğun bir yuvaya ve sevgi dolu bir kucağa ihtiyacı olduğuna inandıklarını vurgulayarak, bu iyilik hareketini ülke genelinde büyütmeye devam edeceklerini ifade etti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Devletimizin kanatları altındaki çocuklarımız 86 milyon vatandaşımızın ortak evladıdır’ sözünü hatırlatan Göktaş, koruyucu aileliğin, bu emaneti sevgiyle sahiplenerek bir çocuğun geleceğini inşa etmenin en kıymetli yollarından biri olduğunu söyledi.
İstanbul Valisi Davut Gül de panelde yaptığı konuşmada, hafta sonları yaptığı kaymakam ziyaretlerinde her ilçede yaklaşık 10 evden birinin koruyucu aile olduğunu gözlemlediğini aktardı. Vali Gül, Valilik olarak koruyucu aile yanındaki çocuklara eğitim hayatları boyunca kantin kartı desteği sağladıklarını kaydetti.
İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necip Şimşek’in ev sahipliği yaptığı panele, İstanbul Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Ömer Turan, Koruyucu Aile ve Çocuk Derneği Başkan Yardımcısı Serap Eşit Elveren, eski Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, İstanbul Valisi Gül’ün eşi Gülden Gül ile akademisyenler, koruyucu aileler ve ebeveynler katıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gönderdiği telgrafın da okunduğu etkinlikte, koruyucu aileliğin hukuki, psikososyal ve toplumsal boyutları uzmanlarca değerlendirildi.
Yorum Yap