Yunanistan’ın Lavrio Limanı’nda İsrail ile gerçekleştirilen ve halka duyurulmayan deniz altı askeri testler EFSYN gazetesinde yer aldı. Testlerde radyoaktif maddeler kullanıldığı iddia edildi.
Yunanistan’ın Lavrio Limanı’nda 16-20 Mart tarihleri arasında deniz altında gizli bir askeri test gerçekleştirildiği iddia edildi. EFSYN gazetesinin haberine göre, Avrupa Birliği fonlarıyla desteklenen Sualtı Güvenliği (UnderSec) isimli araştırma programı kapsamında yapılan testler hakkında yerel halka bilgi verilmedi.
Testin, Almanya ile işbirliği yapan İsrail Savunma Bakanlığı, İsrail savaş endüstrisi şirketi RAFAEL ve Tel Aviv Üniversitesi tarafından yürütüldüğü belirtildi. Haberde, testlerde TNT gibi patlayıcıların yanı sıra toksik ve radyoaktif maddelerin kullanıldığına dikkat çekildi.
UnderSec araştırması, 2023 yılında başlayıp Lavrio, Valensiya ve Ravenna gibi Avrupa limanlarında deniz teknolojilerini geliştirmeyi hedefliyor. RAFAEL’in İsrail devlet savunma sanayisinin bir parçası olduğu ve daha önce insansız hava aracı reklamıyla gündeme geldiği hatırlatıldı.
Beş gün süren testlerin, gerekli çevre onayları alınmadan ve limandaki biyoçeşitliliği tehlikeye atacak şekilde yapıldığı öne sürüldü.
Yorum Yap