Grönland Parlamentosu, derin deniz madenciliğini Aralık 2029’a kadar geçici olarak yasaklayan tasarıyı oy birliğiyle kabul etti. Karar balıkçılık sektörünü korumayı hedefliyor.
Grönland Parlamentosu, derin deniz madenciliğini geçici olarak yasaklayan bir tasarıyı oy birliğiyle kabul etti. Bu karar, adanın deniz kaynaklarının korunması ve balıkçılık gibi geçim kaynaklarının güvence altına alınması amacıyla alındı.
Parlamento, yasağın Aralık 2029’a kadar sürmesini öngörüyor. Tasarının Grönland hükümetince yasal düzenlemeye dönüştürülmesi gerekiyor. Hükümete 2027 yılına kadar bu yönde adım atması çağrısında bulunuldu.
Yasal düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle, Grönland halkının temel geçim kaynaklarından biri olan balıkçılık faaliyetleri daha güvenceli hale gelecek. Yasak, mevcut haliyle 2’şer yıllık periyotlarla uzatılabilecek.
Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) Grönland Temsilciliği, parlamentonun kararını doğal yaşamın korunması açısından önemli buldu. WWF, derin deniz madenciliğinin ekosistem ve biyolojik çeşitlilik üzerinde olumsuz etkileri olabileceği uyarısını yineledi.
Grönland Parlamentosu’ndaki bu oylama, ABD Başkanı Donald Trump’ın Grönland’da petrol, doğal gaz ve maden arama faaliyetlerinin başlayacağına dair duyurusunun ardından gerçekleşti.
Yorum Yap