İngiltere’de okullarda akıllı telefon kullanımı yasayla yasaklanıyor. Eğitim Bakanlığı’nın yeni düzenlemesiyle öğrencilerin telefon kullanımı kısıtlanacak.
İngiltere’de okullarda akıllı telefon kullanımını yasaklayacak yeni bir düzenleme hayata geçiriliyor. Eğitim Bakanlığı (DfE), bu adımın mevcut okul politikalarına yasal zemin kazandıracağını duyurdu.
Eğitim Bakanı Bridget Phillipson daha önce okullara gönderdiği rehberde öğrencilerin gün boyunca telefon kullanmaması gerektiğini tavsiye etmişti. Yeni yasal düzenleme bu tavsiyeyi bağlayıcı bir kural haline getirecek.
Eğitim Bakan Yardımcısı Baroness Jacqui Smith, Lordlar Kamarası’nda yaptığı açıklamada, telefonların kapalı ve çantada tutulmasını ifade eden ‘görülmeyecek ve duyulmayacak’ seçeneğinin rehberden çıkarıldığını belirtti. Hükümetin, okulların uygulayabileceği kilitli dolaplar veya özel kılıflar gibi daha katı önlemleri değerlendirmeye açık olduğu kaydedildi.
Eğitim standartlarını denetleyen Ofsted, Nisan ayından itibaren okulların cep telefonu politikalarını denetlemeye başlayacak. Düzenleme muhalefet partileri tarafından olumlu karşılansa da, okul yöneticileri ve eğitim sendikaları, hükümetten bu geçiş sürecinde dolap ve depolama alanı gibi ihtiyaçlar için ek bütçe talep etti.
Eğitim politikalarının yerel yönetimlere devredilmesi nedeniyle, Birleşik Krallık’ın farklı bölgelerinde uygulama farklılıkları bulunuyor. İskoçya’da 2024 itibarıyla müdürlere yasaklama yetkisi veren bir rehber yürürlükte. Galler’de ulusal bir yasak olmamakla birlikte, müdürler kısıtlama yetkisine sahip. Kuzey İrlanda’da ise dokuz okulda yürütülen ‘telefonsuz okul’ pilot çalışmasının sonuçları Haziran ayında açıklanacak.
Yorum Yap