Elon Musk’ın OpenAI ve Sam Altman’a açtığı dava, ABD’de zaman aşımı gerekçesiyle reddedildi. Jüri, davanın yasal süre sınırını aştığına hükmederek dosyayı kapattı.
Elon Musk’ın, yapay zeka şirketi OpenAI ve CEO’su Sam Altman’a karşı açtığı dava, ABD’de mahkeme tarafından yasal süre sınırının aşılması gerekçesiyle reddedildi. Jüri, Musk’ın davasını zaman aşımı süresi geçtikten sonra açtığına hükmederek, dosyanın esas incelemesine geçilmeden kapatılmasına karar verdi.
Oakland Federal Mahkemesi’nde görülen davada Elon Musk, OpenAI’yi ticari kaygılarla hareket etmekle ve kar amacı gütmeyen kuruluş ilkelerinden sapmakla suçlamıştı. Musk, şirketin ilk kuruluş amacından uzaklaştığını ve yapay zeka geliştirmedeki önceliklerin değiştiğini savunuyordu. Davada ayrıca OpenAI Vakfı ve Microsoft da taraf olarak yer almıştı.
Davaya başkanlık eden Yargıç Yvonne Gonzalez Rogers, jürinin zaman aşımı konusundaki tavsiyesini onaylayarak davayı kapattı. Bu karar, Musk’ın OpenAI’nin yapısı ve faaliyetlerine ilişkin iddialarının mahkemece değerlendirilmesini engelledi.
Elon Musk, OpenAI’ye yaptığı 38 milyon dolarlık bağışın insanlık yararına yapay zeka geliştirme amacıyla kullanılmasını talep etmişti. Şirketin kar amacı gütmeyen bir yapıya geri dönmesi yönündeki talebi, gelecekteki halka arz ve yatırımcı ilişkilerini etkileyebileceği şeklinde yorumlanıyordu.
OpenAI’nin en büyük yatırımcılarından Microsoft’un şirkete yaklaşık 13 milyar dolar yatırım yaptığı biliniyor. Bu yatırım, şirketin ticari faaliyetlerinin ve büyüme stratejisinin önemli bir parçasını oluşturuyor.
Davanın reddedilmesinin ardından OpenAI avukatı William Savitt, kararı değerlendirdi. Savitt, Musk’ın davasını, kendi yapay zeka girişimlerini desteklemek amacıyla rakibini sabote etmeye yönelik bir hukuki baskı girişimi olarak nitelendirdi.
Yorum Yap