SON DAKİKA
--:--:--

Küresel Piyasalar Orta Doğu Gerilimleri ve Enflasyon Kaygılarıyla Dalgalanıyor

Küresel piyasalar Orta Doğu gerilimleri ve ABD’deki enflasyon endişeleriyle dalgalanırken, teknoloji sektöründe iyimserlik sürüyor. Faiz artırımı beklentileri yükselirken, petrol fiyatları da artış gösterdi.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Küresel Piyasalar Orta Doğu Gerilimleri ve Enflasyon Kaygılarıyla Dalgalanıyor

Küresel piyasalar, Orta Doğu’daki gerilimlerin ve ABD’deki artan enflasyon endişelerinin etkisiyle haftaya yön arayışıyla başladı. ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin ziyareti sırasında teknoloji sektöründe iyimser bir hava hakimdi. Ancak, ABD-İran arasındaki tansiyonun devam etmesi ve yüksek seyreden petrol fiyatları, yatırımcıların risk iştahını sınırladı.

Trump’ın Çin ziyaretine üst düzey şirket yöneticilerinin eşlik etmesi, yapay zeka ve teknoloji alanındaki büyük yatırımlara dair beklentileri artırdı. Buna karşın, İran ile yaşanan gerilimin tam olarak sona ermemesi ve petrol fiyatlarındaki yükselişin makroekonomik göstergelere yansıması, piyasalarda tedirginliğe neden oldu.

ABD’de Enflasyon Kaygıları Fed’i Faiz Artırımına Yöneltebilir

ABD ve İran arasındaki çelişkili mesajlar petrol fiyatlarını etkilerken, küresel makroekonomik görünümdeki belirsizlikler sürdü. Trump’ın İran ile ateşkesin ‘yaşam desteğine bağlı’ olduğunu belirtmesi, bölgedeki tansiyonun yakın zamanda azalacağına dair beklentileri zayıflattı.

Artan petrol fiyatlarının ekonomiye olumsuz etkileri, ABD’nin enflasyon verilerinde belirginleşti. Tüketici enflasyonu yıllık yüzde 3,8 olarak tahminlerin üzerine çıkarken, üretici enflasyonu da salgın sonrası dönemin en hızlı yükselişini kaydetti.

Enerji maliyetlerindeki artışın enflasyon üzerindeki ikincil etkileri, taşımacılık sektöründe hissedilmeye başlandı. Bu gelişmelerin ardından, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) yıl sonunda faiz artırımına gidebileceği olasılığı yüzde 65’e yükseldi. Faiz indirimi beklentileri ise fiyatlamalardan çıktı.

Savaş öncesinde Fed’in yıl içinde iki faiz indirimi yapabileceği beklentisi hakimken, mevcut durum beklentileri tersine çevirdi. Beklentilerin seyri savaşın gidişatına bağlı olsa da, enerji ve maliyet kaynaklı enflasyonist baskıların artabileceği belirtiliyor.

Güçlenen enflasyon endişeleriyle tahvil faizleri yükselişini sürdürdü. ABD’nin 5, 10, 20 ve 30 yıllık tahvil faizleri son bir yılın zirvelerine ulaştı. 10 yıllık tahvil faizi, Mayıs 2025’ten bu yana en yüksek seviye olan yüzde 4,55’e çıktı.

Gelecek hafta, Orta Doğu’daki gelişmelerin yanı sıra Nvidia’nın bilançosu ve Fed’in toplantı tutanakları piyasalar tarafından yakından takip edilecek. Bu veriler, yapay zeka temasının seyrini ve piyasa beklentilerini şekillendirecek.

Diğer yandan, ABD Başkanı Trump’ın Fed başkanlığına aday gösterdiği Kevin Warsh, Senato’dan onay aldı. Jerome Powell’ın başkanlık görevinin sona erdiği belirtilirken, Warsh’un yemin ederek göreve başlaması bekleniyor. Bu süreçte Powell, geçici başkan olarak görev yapacak.

Bu gelişmelerle birlikte ABD 10 yıllık tahvil faizi haftalık bazda yaklaşık 20 baz puan artışla yüzde 4,54’e, dolar endeksi ise yüzde 1,4 artışla 99,3 seviyesinde kapandı. Orta Doğu kaynaklı riskler ve enflasyon endişeleriyle faiz artırım beklentilerinin güçlenmesi, altının ons fiyatının haftalık bazda yüzde 3,8 düşüşle 4 bin 540 dolara gerilemesine neden oldu. Brent petrolün varil fiyatı ise arz endişeleriyle yüzde 7,4 artışla 106,2 dolara yükseldi.

Avrupa ve Asya Piyasalarında Negatif Seyir

New York borsası haftayı karışık tamamladı. S&P 500 endeksi yüzde 0,13 yükselirken, Nasdaq ve Dow Jones endeksleri sırasıyla yüzde 0,38 ve 0,17 geriledi. ABD’de ikinci el konut satışları beklentilerin altında kalsa da, sanayi üretimi ve imalat endeksi beklentilerin üzerinde artış gösterdi.

Avrupa borsalarında ise genel olarak negatif bir seyir hakimdi. İngiltere’deki siyasi belirsizlikler ve küresel gelişmeler, tahvil faizlerinde yükselişe ve sterlinin değer kaybetmesine neden oldu. Almanya Merkez Bankası Başkanı Joachim Nagel, enerji maliyetlerindeki artışın enflasyonu tehdit etmesi durumunda Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz artışına gidebileceğini belirtti.

Avro Bölgesi’nde ilk çeyrek GSYH, beklentiler dahilinde artış gösterirken, sanayi üretimi mart ayında beklentilerin altında kaldı. Bu gelişmelerle birlikte İngiltere, Fransa, İtalya ve Almanya borsaları haftayı düşüşle kapattı.

Asya piyasalarında da geçen hafta negatif bir seyir izlendi. Çin’de açıklanan enflasyon verileri, fiyat artışlarındaki hızlanma eğilimini sürdürdüğünü gösterdi. Çin Merkez Bankası (PBOC), Orta Doğu’daki çatışmaların tetiklediği yüksek petrol ve emtia fiyatlarından kaynaklanacak ithal enflasyon riskine karşı uyarıda bulundu.

Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) nisan ayı toplantı tutanakları, mevcut koşulların politika faiz oranının acilen yükseltilmesini gerektirmediğini ortaya koydu. Ancak, yükselen enerji fiyatları ve yendeki zayıflık, Japonya’da enflasyonist baskıları artırarak 20 yıllık tahvil faizini son 28 yılın zirvesine taşıdı.

Bu gelişmelerle birlikte Güney Kore, Çin, Hong Kong ve Japonya borsaları haftayı düşüşle tamamladı.

Borsa İstanbul’da Satış Baskısı ve TCMB’nin Enflasyon Tahminleri

Yurt içinde Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi haftalık bazda yüzde 4,61 düşüşle 14.367,60 puandan kapandı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, yılın ikinci Enflasyon Raporu bilgilendirme toplantısında yaptığı açıklamada, enflasyonun 2026 sonunda yüzde 26, 2027 sonunda ise yüzde 15 olarak gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini belirtti. Enflasyonun 2028 sonunda yüzde 9’a geriledikten sonra orta vadede yüzde 5 seviyesinde istikrar kazanacağını öngördüklerini ifade etti.

Dolar/TL kuru, haftayı önceki haftalık kapanışın yüzde 0,3 üzerinde 45,4950’den tamamladı. Gelecek hafta yurt içinde tüketici güven endeksi, işsizlik oranı, konut fiyat endeksi, dış ticaret dengesi, kapasite kullanım oranı ve reel kesim güven endeksi verileri takip edilecek. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle salı günü Borsa İstanbul işlem yapmayacak.

Yorum Yap

Benzer Haberler
Yıldırım Sondaj Gemisi Karadeniz’deki İlk Görevine Başladı
Yıldırım Sondaj Gemisi Karadeniz’deki İlk Görevine Başladı
Küresel Piyasalar Orta Doğu Gerilimleri ve Enflasyon Kaygılarıyla Dalgalanıyor
Küresel Piyasalar Orta Doğu Gerilimleri ve Enflasyon Kaygılarıyla Dalgalanıyor
Altın Ons Fiyatı 6 Nisan’dan Sonraki En Düşük Seviyede
Altın Ons Fiyatı 6 Nisan’dan Sonraki En Düşük Seviyede
Türkiye’nin Sertifikalı Tohum İhracatı 20 Yılda Yaklaşık 8 Katına Çıktı
Türkiye’nin Sertifikalı Tohum İhracatı 20 Yılda Yaklaşık 8 Katına Çıktı
Türkiye İnşaat Maliyet Endeksi Mart Ayında Yüzde 2,76 Yükseldi
Türkiye İnşaat Maliyet Endeksi Mart Ayında Yüzde 2,76 Yükseldi
Gram Altın Güne Düşüşle Başladı Ons Altın 4708 Dolardan İşlem Görüyor
Gram Altın Güne Düşüşle Başladı Ons Altın 4708 Dolardan İşlem Görüyor
Haberin Doğru Adresi
Çamlıyayla Haber

Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.

2025 Seobaz Haber Teması © Tüm hakları saklıdır. Seobaz Haber Teması