Yeni araştırma, masa başında uzun süre oturanlar için her saat verilecek 5 dakikalık yürüyüş molasının, hareketsizliğin zararlarını azaltmada etkili olabileceğini ortaya koydu.
Uzun süre masa başında kalan bireylerin sağlık sorunlarını hafifletmek amacıyla yapılan yeni bir araştırmaya göre, her saat yalnızca 5 dakika yürümek fayda sağlayabilir. Bu basit alışkanlık, hareketsizliğin olumsuz etkilerini azaltmada etkili bir yöntem olarak öne çıkıyor.
Tam zamanlı çalışan ve genel sağlık durumu iyi olan yaklaşık 11.500 yetişkinin katıldığı araştırmada, katılımcılardan iki hafta boyunca 30, 60 veya 120 dakikada bir beşer dakikalık yürüyüş molaları yapmaları istendi. En belirgin fayda 30 dakikada bir hareket eden grupta gözlemlendi.
Ancak saat başı verilen molaların, hem etki hem de uygulanabilirlik açısından en dengeli seçenek olduğu belirtildi. Bu düzenli kısa molalar, vücudun uzun süre aynı pozisyonda kalmasının önüne geçmeyi hedefliyor.
Saatlerce aynı pozisyonda oturmak, kan dolaşımını yavaşlatabilir, kasların daha az kullanılmasından dolayı zamanla esneklik ve denge kaybına yol açabilir. Kısa yürüyüş molaları ise kasları yeniden aktive ederek enerji seviyesini ve ruh halini olumlu yönde etkileyebilir.
Ofis ortamında bile birkaç dakika dolaşmak, bu olumsuz etkileri hafifletmek için yeterli olabilir. Bu tür düzenli hareketler, hareketsizliğin birikimli etkilerini azaltmada önemli bir rol oynar.
Günün büyük bölümünü oturarak geçiren ve sadece haftada bir veya iki kez spor yapan bireylerde, hareketsizliğin tüm olumsuz etkileri ortadan kalkmayabilir. Küçük ama düzenli hareketler, daha sürdürülebilir bir alışkanlık haline gelebilir.
Araştırmacılar, kısa yürüyüşlerin kardiyo, kuvvet veya hareketlilik egzersizlerinin yerini tutmadığını vurguladı. Ancak bu molalar, genel aktivite düzeyini artırmaya yardımcı olabilir.
Telefonla konuşurken yürümek, su almak için kalkmak, saat başına alarm kurmak veya evin içinde kısa bir tur atmak gibi basit eylemler, bu alışkanlığın günlük hayata entegrasyonunu kolaylaştırabilir. Araştırmanın iki hafta sürmesi ve verilerin katılımcı beyanlarına dayanması nedeniyle, uzun vadeli etkiler için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyuluyor.
Mevcut bulgular, uzun süre oturanlar için küçük bir hareket molasının bile önemli bir başlangıç noktası olabileceğini gösteriyor.
Yorum Yap